Dolda fel kan göra husköpet till en mardröm

Att upptäcka att huset man köpt har dolda fel är inget man önskar som nybliven husägare. För att utgången ska bli så bra som möjligt i ett sådant läge är det viktigt att känna till sina rättigheter.

När man ska köpa ett hus förväntas man som köpare undersöka byggnaden noggrant. Det ska man göra för att se till att det inte finns några fel i huset. Ibland finns det dock fel som är så svåra att upptäcka att de inte kan förväntas hittas ens under en noggrann undersökning. Man kan ha gjort sitt allra yttersta för att försäkra sig om att allt är i sin ordning, och ändå kan man ha oturen att i efterhand inse att det faktiskt var något fel med huset. Sådana fel kallas för dolda fel.

Man behöver ha koll på sina rättigheter

Om man upptäcker ett dolt fel så har man vissa rättigheter. Dolda fel kan innebära att man har rätt att häva köpet, eller ibland få ersättning från säljaren. I en sådan situation behöver man ha koll på vilka regler som gäller. För att ett dolt fel ska ge rätt att häva köpet eller ge ersättning så måste det först och främst ha uppstått innan huset köptes. Det måste också upptäckas inom en viss tid. När man väl upptäcker felet ska säljaren också informeras inom en viss tid. Det är mycket man behöver ha koll på, men som tur är kan man få hjälp med dolda fel av advokater som är kunniga inom området.